נא לצפות באתר זה ממחשב , בפלאפונים פרטים רבים חסרים.
רכזי זה"ב - טיפים ממני אליכם
מניסיון של שנים
הטיפים שנכתבו כאן, באים מניסיון רב שנים, וראייה אחראית של הוראת מקצוע הזה"ב. רתמתי את הידע המקצועי הפדגוגי והאומנותי שלי, לחומר מוחשי ויצירתי, תיעלתי אותו לחומר לימודי וחווייתי לתלמידים ומורים, נכתבו ספרים מקוריים, מחורזים לתפארת, צבעוניים, עם קורטוב של הומור, והמון דמיון, ערוכים היטב, עשירים גם בפעילויות למידה חווייתיות לתלמידים. הנושאים מחולקים לתתי נושאים, כל זאת יחד מביאים כבוד למקצוע הזה"ב, כל הספרים הם מקוריים, ראשוניים, לא היו ספרי לימוד לפני שנכנסתי לנושא! מאות ואלפי תלמידים למדו, ולומדים מספריי במשך למעלה מ-20 שנה.
זיכרו חובה ללמד זה"ב ש"ש בכיתות א' ו-ה'. ואין כאן מקום לחפיפניקויות וצילומי חומרים מפה ומשם.
מה גם עם כניסת הבינה המלאכותית כל דף שנסרק, צולם, ו/או נעשה בו שימוש מפר מתגלה, ואתם חשופים לתביעות יקרות וכואבות.
רק השבוע נתבעה מורה שצילמה צילום מסך מאתר פינטרס! תשאלו איך הם יודעים, הם יודעים, הכל גלוי היום.
בתי הספר המלמדים בספרים יקבלו מד"ל מסודר + תוכנית לימודים מותאמת לספר הנלמד, ולכיתות הנמוכות גם ספר דיגיטלי להצגה על הלוח. כל זה ניתן כשירות למורים המלמדים בספריי כולל תמיכה עזרה וייעוץ במהלך השנה. אך יש צורך להירשם על פי הנהלים שלנו - ראו דף הרשמה לקבלת חומרי עזר
משמרות הזה"ב היערכות לקראת שנת הלימודים
מספר תובנות לקראת הפעלת משמרות הזה"ב בתחילת השנה.
גלגלו למטה יש לכם גם סרטונים של משרד החינוך
-
רכזי הזה"ב צריכים לתייק ולתעד כל פעילות שנעשתה בביה"ס בקלסר מסודר!
-
לפני תחילת שנת הלימודים (בחופש): לדאוג לריענון הנלמד כולל נהלים, התייצבות, לו"ז וכו. (כפי שנלמד ע"י נציג המשטרה.)לערוך סיור מקדים בליווי נציג מההורים או אב הבית או נציג מהעירייה ולבדוק תקינותם של מעברים צבועים וברורים, תקינות התמרורים, שאין עצים החוסמים את שדה הראייה, ועליכם להכיר את נפח התנועה סביב המעבר, בהתאם לכך תציבו ותתאימו את מספר הילדים הנדרש בכל תחנה.
-
בתיאום עם מחנכי הכיתה (המכירות מקרוב את תלמידיהן והוריהם) על מחנכי להבין שעליהם לקחת אחריות על התייצבות ותפקוד תקין של ילדי המשמרות.
-
טיפ מניסיון רב שנים, רצוי שלאורך כל השנה יעמדו הילדים - כל הזמן באותה תחנה. (לרוב יש כ-2 עד 3 משמרות בשנה) ולכן עמידה במקום שצברו בו "ניסיון", יקנה לילדים ביטחון ויקל עליהם להכיר את בעייתיות של התחנה בה הם מוצבים. (בתחנה בעייתית כמו נפח תנועה גדול, הציבו תלמידים אחראים יותר).
-
על מנת שהציוד שהתלמידים מקבלים ישמר, ולא יהיה מצב שהתלמידים יריבו על הציוד רצוי ונכון שכל ילד/ה יקבלו אפודה + "מקל" עצור ממסופר. (כמו "חתימת ציוד בצבא") כך הילדים לא יריבו על אפודה נקייה יותר או תמרור תקין יותר. ועליהם לדאוג לשמור על הציוד שקיבלו. בהתאם לצורך ידאגו הילדים לטפל בכל ליקוי של הציוד שקיבלו עם אב הבית.
-
להכין עמדה/תחנה מסודרת למשמרות הזה"ב. את המקלות + האפודות תלו בעמדה. עמדה כזאת קל מאוד להכין בתקציב קטן בכל פינה בביה"ס. (ראו תמונה למטה) בעמדה / לוח התורנות הכינו טופס ובו דף תורנות מסודר לכל חודש. (רצוי עם מחנכת הכיתה) את הדף להציב בעמדת משמרות הזה"ב שיכלול גם את פירוט ומספר הציוד שקיבלו. (ראו דוגמה למטה).
-
ערכו שיחת מוטיבציה עם תלמידיכם, הסבירו להם את חשיבות משימתם ואחריותם. בכדי שיגיעו ויתייצבו בגאווה למשמרתם. זכרו! זאת אחריות רבה לכל תלמיד והם מאוד מתרגשים ממנה.
-
בימים גשומים ממש, לא יצאו התלמידים למשמרתם. ממליצה להוציא חוזר מסודר להורים.
-
באשר לתעודות בסוף שנה, אני נהגתי לחלק תעודה לכולם, לא רק למפקדים. כי כל הילדים השתתפו במשימה ולכן ראוי ומכובד לחלק לכולם. ראו למטה דוגמה לתעודה.
ספר לימוד לכיתות ה' מאושר ע"י משרד החינוך לצד עצאים בשטח, ספר מומולץ עשיר בפעילויות למידה ויצירה.
מכתב להורים
לקראת משמרות הזה"ב
תפקידי רכזי הזה"ב בביה"ס
תפקידי רכזי הזה"ב מפורטים בהרחבה באתר משרד החינוך.
מצרפת לכם 2 לינקים חשובים מהאתר של משרד החינוך:
1. תפקידי הרכז בצורה תמציתית וטובה: https://mosdot.education.gov.il/education-hr/edu_roles/zahav-coordinators
2. תפקידי הרכז בצורה מורחבת הכולל באופן מפורט את כל הנדרש מרכזי הזה"ב כולל דוגמה לתוכנית לימודים שנתית, ועוד. https://docs.google.com/document/d/1TmUxTvvWNXa-iZ7YKmwGlytil9ZavR-V4urY82DPhSs/edit
כתבה: סכנה בדרך לבית ספר: לאן נעלמו משמרות הזה"ב?
אודי עציון עודכן לאחרונה: 13.8.2023 /
קראו את הכתבה המעניינת שכתב אודי עציון באתר וואלה - רכב